Wingspan Brætspil – Regler og strategi til at vinde

Wingspan er et brætspil om fugle. Målet med spillet er at tiltrække den største og mest forskelligartede fugleflok. Spillet er for 1 til 5 spillere og tager ca. en time at spille. Spillet er bedst for 10 år og opefter.

Indledning

Wingspan er et smukt spil om fugle for 1-5 spillere. I spillet er I fugleentusiaster – forskere, fugleobservatører, ornitologer og samlere – der søger at opdage og tiltrække de bedste fugle til jeres netværk af naturreservater. Hver fugl, du spiller, giver dig og det fuglehabitat, som den befinder sig i, nogle fordele. Spillets primære mål er at få flest point, og point kommer primært fra at spille fugle og samle æg.

Spillet spilles over fire runder, hvor hver runde repræsenterer en anden årstid. Foråret er den tid, hvor du skal lave det meste af din fugleobservation og fuglesamling, sommeren er den tid, hvor du skal lave det meste af din æglægning, efteråret er den tid, hvor du skal lave det meste af din fuglefodring, og vinteren er den tid, hvor du skal lave det meste af din fugletælling.

I begyndelsen af hver runde trækker og spiller du to fugle fra din hånd med fuglekort. Fuglekortene er dobbeltsidede, hvor den ene side repræsenterer den voksne fugl og den anden side repræsenterer fugleungerne. For at spille en fugl skal du betale de nødvendige fødevarekilder på fuglekortet, som er repræsenteret ved små frøikoner. Disse fødevareressourcer kan opnås ved at spille visse fugle eller ved at bruge visse fugles evner.

Når du har spillet dine to fugle, foretager du tre handlinger, i vilkårlig rækkefølge, fra følgende muligheder:

 • Få fødevareressourcer
 • Spil et fuglekort fra din hånd
 • Aktiver en fugl i dit fuglefoder
 • Læg æg
 • Læg æg

Derpå trækker du to nye fuglekort for at fylde din hånd op til fem kort igen. Runden slutter, når alle spillere har taget deres tre handlinger, hvorefter du flytter rundens markør frem til næste sæson og begynder den næste runde.

Bordet

Bordet i Wingspan er et 4×4 gitter af dobbeltsidede sekskantede sekskantplader. Der er fire forskellige slags habitatfliser, hver med en anden baggrundsfarve: skov (grøn), græsland (gul), vådområde (blå) og bjerg (grå).

Se også  Pokemon brætspil - Forstå reglerne og den optimale strategi

På bagsiden af hver habitatflise er der en fødevaretegning. Madbrikkerne repræsenterer de forskellige slags mad, som fuglene spiser: insekter (grøn), bær (rød), fisk (blå) og gnavere (brun).

Målet med spillet er at score flest point ved spillets afslutning. Point scorer man ved at spille fuglekort, som placeres på brættet foran spilleren.

Fuglekortene findes i tre forskellige farver, der hver repræsenterer en anden slags fugl: blå, gul og rød. Blå fugle er 1 point værd, gule fugle er 2 point værd, og røde fugle er 3 point værd.

Spillerne kan også score point ved at samle sæt æg, som er repræsenteret ved små trææg. Æggene findes i fire forskellige farver, der hver repræsenterer et forskelligt levested: grøn (skov), gul (græsland), blå (vådområde) og grå (bjerg).

Komponenterne

Wingspan er et brætspil for 1-5 spillere om at tiltrække fugle til dit fuglereservat. Spillets komponenter omfatter:

 • Et spillebræt
 • 5 spillermåtter
 • 1 første spillermarkør
 • 168 fuglekort
 • 40 målkort
 • 75 madbrikker
 • 60 ægbrikker

Hver spiller starter med en spillermåtte, som har pladser til fuglekort, madbrikker og æg. Fuglekortene repræsenterer forskellige slags fugle, og hver fugl har en specifik kraft, som kan bruges i løbet af spillet.

Madmærkerne bruges til at fodre fuglene, og æggene bruges til at udklække nye fugle. Målkortene bruges til at score point, og den første spillermarkør bruges til at holde styr på, hvem der er den første spiller.

Reglerne

Wingspan er et brætspil for 1 til 5 spillere fra 14 år og opefter. Det tager ca. en time at spille. I er fugleentusiaster – forskere, fugleobservatører, ornitologer og samlere – der søger at opdage og tiltrække de bedste fugle til jeres netværk af naturreservater. Vinderen er den spiller, der har flest point ved spillets afslutning.

Spillets spilleplade viser et kort over Nordamerika med en række forskellige levesteder, og hver spiller har en spillermåtte med pladser til fuglekort og æg. Fuglekortene viser fuglens navn og størrelse, dens fødebehov og dens særlige evner. Æggene findes i tre størrelser, og hver fugl kan lægge 0-2 æg af en given størrelse.

Se også  Sequence - Det simple og underholdende spil

På en spillers tur foretager han/hun en af fire handlinger:

 • Få fødevareressourcer
 • Spille et fuglekort fra hånden
 • Lægge æg
 • Trække kort
 • Trække kort

Fødevarerne bruges til at fodre fuglene, og æggene kan bruges til at få point eller aktivere evner. Hvert fuglekort har en pointværdi, og den spiller, der har flest point ved spillets afslutning, vinder.

Målet

Målet med Wingspan er at få flest point ved spillets afslutning. Point opnås ved at tilføje fugle til din fuglefoderautomat, hvilket kan gøres ved at spille kort fra din hånd. Hvert fuglekort har en tilknyttet handling, som skal udføres for at tilføje fuglen til din fuglefoderautomat. Disse handlinger omfatter at få mad, lægge æg og få yderligere fuglekort.

Den spiller, der har flest point ved spillets afslutning, er vinderen.

For at lære mere om, hvordan man vinder spillet, kan du se denne video.

Runderne

Wingspan spilles over fire runder, hvor hver runde repræsenterer en sæson. Hver sæson har forskellig fødetilgængelighed, hvilket påvirker, hvordan du kan fodre dine fugle. Foråret er den nemmeste sæson, da der er en overflod af mad til rådighed. Sommeren er lidt sværere, da der er færre fødevaremuligheder til rådighed. Efteråret er den sværeste, da der er endnu færre fødeemuligheder til rådighed. Vinteren er den nemmeste årstid, da der er rigeligt med mad til rådighed.

På din tur foretager du en af fire mulige handlinger: Spil en fugl, få føde, lægge æg eller trække kort. Hver af disse handlinger forklares nærmere nedenfor.

Du har også mulighed for at aktivere en af dine fuglekræfter, hvis du har fugle, der har denne evne. Fuglekræfter er valgfrie, men kan være meget nyttige til at give dig en fordel.

Når du har foretaget din handling, afslutter du din tur ved at smide alle overskydende kort, du måtte have.

Pointning

Wingspan er et konkurrencepræget brætspil, hvor spillerne kæmper om at opnå den højeste score. Spillet spilles over en række runder, hvor hver spiller skiftes til at spille på skift. På en spillers tur foretager han/hun fire handlinger blandt følgende muligheder:

 • Få fødevareressourcer ved hjælp af en af sine fugle.
 • Spille et fuglekort fra hånden.
 • Lægge æg ved hjælp af en af sine fugle.
 • Trække kort på hånden.
Se også  Dungeons And Dragons brætspil - Forstå hvordan spillet spilles

Spillerne scorer point for en række forskellige ting, herunder:

 • Have flest fugle af en bestemt type.
 • Havde flest æg af en bestemt type.
 • Havde mest mad af en bestemt type.
 • Havde flest fugle med en bestemt type evne.

I slutningen af spillet er spilleren med flest point vinderen!

Hvis du leder efter tips til, hvordan du kan vinde i Wingspan, så læs videre for at få nogle strategier og taktikker!

Strategien

Nøglen til at vinde Wingspan er at spille på dine styrker. Der er fem forskellige måder at score point på i spillet, så du skal fokusere på den måde, der giver dig flest point. Hvis du f.eks. er god til at samle mad, skal du fokusere på det. Hvis du er god til at lægge æg, skal du fokusere på det.

Du skal også være opmærksom på, hvad din modstander gør. Hvis de går efter et bestemt mål, skal du være opmærksom på det og forsøge at forpurre deres planer. Det kan du gøre ved at spille kort, der ophæver deres kort, eller ved at spille kort, der giver dig en fordel i forhold til dem.

Sluttelig skal du være opmærksom på slutspillet. Wingspan er et spil, der handler om at planlægge fremad, så du skal tænke flere omgange fremad. Det kan være svært, men det er vigtigt, hvis du vil vinde.

Tipene

1. Det handler om fuglene.

2. Lær fuglene at kende.

3. Brug dine kræfter fornuftigt.

4. Glem ikke at fodre fuglene.

5. Hold øje med målet.

Konklusionen

Som du kan se, er der meget i brætspillet Wingspan. Men med en smule øvelse bliver du hurtigt en professionel. Du skal bare huske de grundlæggende regler og strategier, så er du godt på vej til at vinde.

Så hvad venter du på? Gå ud og køb dit eget eksemplar af Wingspan, og begynd at spille i dag!