Jeopardy som brætspil – Historie og regler til spillet

Jeopardy som brætspil er et klassisk spil, der har eksisteret i generationer. Spillet er nemt at spille og er en god måde at fordrive tiden med familie og venner på. Spillet er også en god måde at lære om historie og geografi på. Spillet kan spilles med to eller flere spillere og anbefales fra 10 år og opefter.

Spillets oprindelse

Spillet Jeopardy har sin oprindelse i USA, hvor det blev skabt af spilshow-pioneren Merv Griffin i 1964. Spillet blev oprindeligt designet som et tv-quizshow, men det varede ikke længe, før det blev tilpasset til brug som brætspil.

Brætspilsversionen af Jeopardy blev først udgivet i 1972, og det blev hurtigt et af de mest populære brætspil nogensinde. Spillet findes nu i en række forskellige formater, herunder en digital version, der kan spilles på computere og mobile enheder.

Populariteten af Jeopardy har ført til en række spin-off-spil, herunder Jeopardy Jr., Super Jeopardy og Ultimate Jeopardy. Der er også blevet udgivet en række videospil med Jeopardy-tema i årenes løb.

På trods af sin popularitet er Jeopardy-spillet kommet under beskydning fra nogle kritikere, der hævder, at det fremmer trivia-viden frem for egentlig læring. Der er dog ingen tvivl om, at Jeopardy er et sjovt og underholdende spil, der kan nydes af folk i alle aldre.

Sådan spilles spillet

Spillet spilles med et bræt med seks lodrette kolonner med ledetråde, hvor hver kolonne er overskrevet af en dollarværdi. Spillet forløber i runder, hvor hver runde består i, at hver spiller vælger en ledetråd fra brættet, hvorefter ledetråden læses højt af værten og besvares. Hvis spilleren svarer rigtigt, tjener han/hun dollarværdien af ledetråden, og hvis han/hun svarer forkert, mister han/hun det samme beløb.

Spillet vindes af den spiller, der har flest penge ved slutningen af den sidste runde. I tilfælde af uafgjort spiller de spillere, der er uafgjort, en sudden death-runde, hvor den første spiller, der kommer ind og svarer korrekt på en ledetråd, vinder spillet.

Spillet spilles med en spilleplade med seks lodrette kolonner med ledetråde, hvor hver kolonne har en dollarværdi som overskrift. Spillet foregår i runder, hvor hver runde består i, at hver spiller vælger en ledetråd fra brættet, hvorefter ledetråden læses højt af værten og besvares. Hvis spilleren svarer rigtigt, tjener han/hun dollarværdien af ledetråden, og hvis han/hun svarer forkert, mister han/hun det samme beløb.

Spillet vindes af den spiller, der har flest penge ved slutningen af den sidste runde. I tilfælde af uafgjort spiller de spillere, der er uafgjort, en sudden death-runde, hvor den første spiller, der kommer ind og svarer korrekt på en ledetråd, vinder spillet.

Spillepladen

Spillepladen er den centrale del af spillet. Det er her, spillet spilles, og spillerne skal interagere med det for at vinde spillet. Spillepladen består af en række forskellige elementer, som hver især har et bestemt formål og en bestemt funktion.

Det første element er selve spillepladen. Det er her, spillerne står under spillet. Det er også der, hvor spillebrikkerne vil blive placeret. Spillepladen er opdelt i en række forskellige sektioner, som hver især har et andet formål. Den vigtigste sektion på spillepladen er den midterste sektion, hvor spillebrikkerne placeres.

Se også  Labyrinth – Sådan vinder du i det populære spil

Det andet element på spillepladen er spiluret. Det bruges til at holde styr på tiden under spillet. Spilleuret er opdelt i en række forskellige sektioner, som hver især har et andet formål. Den vigtigste sektion af spiluret er den midterste sektion, som bruges til at holde styr på tiden.

Det tredje element på spillepladen er spillebrikkerne. Disse bruges af spillerne til at interagere med spillepladen. Spillebrikkerne er inddelt i en række forskellige farver, som hver især har et andet formål. De vigtigste farver er den røde og den blå, som bruges til at repræsentere spillerne.

Det fjerde element på spillepladen er selve spillepladen. Det er her, spillerne står under spillet. Det er også her, hvor spillebrikkerne vil blive placeret. Spillepladen er opdelt i en række forskellige sektioner, som hver især har et andet formål. Den vigtigste sektion på spillepladen er den midterste sektion, som er der, hvor spillebrikkerne placeres.

Kategorierne

Spillet Jeopardy spilles med seks kategorier på spillepladen. Der er fem ledetråde i hver kategori. Sporernes dollarværdi stiger fra 100 dollars til 500 dollars. Formålet med spillet er at svare korrekt på ledetrådene for at vinde pengene. Den spiller, der har flest penge ved spillets afslutning, vinder.

Kategorierne vælges af producenterne af showet og er normalt baseret på aktuelle begivenheder, popkultur, historie osv. Anvisningerne er skrevet af showets forfattere og skal være svære, men ikke umulige at svare på.

Nogle af de mere populære kategorier gennem årene har været:

  • Filmcitater
  • Kendte forfattere
  • Automærker
  • Automærker
  • Børneminder

Der er bogstaveligt talt tusindvis af forskellige kategorier, der er blevet brugt i showet gennem årene, så der er noget for enhver smag.

Anvisningerne

Hvert spor skrives på et kort, som derefter lægges i kassen med spor for den pågældende kategori. Kassen har fem pladser, og hvert kort har en pointværdi, der spænder fra 100 til 500 dollars. Pointværdien bestemmes af ledetrådens sværhedsgrad. Jo sværere ledetråden er, jo højere er pointværdien.

Når en deltager vælger en kategori og en pointværdi, læser værten ledetråden højt. Deltageren har 20 sekunder til at svare og give det rigtige svar. Hvis deltageren svinger ind og giver det rigtige svar, får han/hun pointværdien for ledetråden. Hvis deltageren svarer forkert, mister han/hun pointværdien af ledetråden.

Hvis ingen melder sig inden for 20 sekunder, bliver ledetråden smidt ud, og der læses en ny op. Hvis to eller flere deltagere ringer på samme tid, får den første, der ringer, chancen for at svare. Hvis de svarer rigtigt, får de pointværdien for ledetråden. Hvis de svarer forkert, mister de pointværdien for ledetråden, og de andre deltagere får en chance for at svare.

Spillet spilles, indtil alle ledetråde i alle kategorier er besvaret. Den deltager, der har flest penge ved spillets afslutning, er vinderen.

Spillerne

I Jeopardy er der tre spillere: værten, deltageren og publikum. Værten er den, der stiller spørgsmålene, og deltageren er den, der besvarer dem. Publikum består af de mennesker, der ser spillet.

Se også  Pandemic Brætspil - Regler og strategi til at vinde

Værten og deltageren er de eneste, der kan tale under spillet. Værten stiller spørgsmålene, og deltageren giver svarene. Publikum kan kun se og lytte.

Spillet spilles i to runder. I den første runde stiller værten spørgsmålene, og deltageren giver svarene. I anden runde får deltageren lov til at stille spørgsmålene, og værten giver svarene.

Spillet er slut, når tiden løber ud, eller når deltageren er løbet tør for penge. Den deltager, der har flest penge ved spillets afslutning, er vinderen.

Vindende spil

Spillet Jeopardy vindes af den deltager, der har flest penge ved spillets afslutning. Hvis to eller flere spillere står lige med flest penge, er det den spiller, der har flest rigtige svar, der vinder. Hvis der stadig er uafgjort, er spilleren med den højeste score i den sidste Jeopardy-runde vinderen.

Spillet kan også vindes af den spiller, der har flest penge ved afslutningen af den sidste Jeopardy-runde. Hvis to eller flere spillere står lige om flest penge, er det spilleren med flest rigtige svar, der vinder. Hvis der stadig er uafgjort, er spilleren med den højeste score i den sidste Jeopardy-runde vinderen.

Spillerne kan også vinde spillet ved at have flest penge ved slutningen af en hvilken som helst runde. Hvis to eller flere spillere står lige med flest penge, er det spilleren med flest rigtige svar, der vinder. Hvis der stadig er uafgjort, er spilleren med den højeste score i den sidste Jeopardy-runde vinderen.

Jeopardy er et brætspil, der har eksisteret i mange år. Spillet spilles med to hold på hver to spillere. Formålet med spillet er at svare rigtigt på spørgsmålene og tjene penge. Det hold, der har flest penge i slutningen af spillet, vinder. Der findes mange variationer af spillet, men de grundlæggende regler er de samme.

Spillets spilleplade har seks kategorier med hver fem spørgsmål. Spørgsmålene er forskellige penge værd, afhængigt af deres sværhedsgrad. Det hold, der vælger kategorien, får lov til at vælge det første spørgsmål. Det andet hold kan enten besvare spørgsmålet eller give det videre til det andet hold. Hvis holdet svarer rigtigt på spørgsmålet, tjener de pengene. Hvis de svarer forkert, mister de pengene.

Spillet er slut, når alle spørgsmålene er besvaret. Det hold, der har flest penge, vinder. Der findes mange variationer af spillet, men de grundlæggende regler er de samme.

Fjernsynsshowet

Jeopardy! er et amerikansk tv-spilprogram, der er skabt af Merv Griffin. Showet indeholder en quizkonkurrence, hvor deltagerne får præsenteret generelle vidensanvisninger i form af svar, og skal formulere deres svar i form af spørgsmål. Den oprindelige dagtidsversion blev vist på NBC den 30. marts 1964 og blev sendt indtil den 3. januar 1975. En ugentlig natudgave blev sendt fra september 1974 til september 1975, og en ny udgave, The All-New Jeopardy!, blev sendt på NBC fra oktober 1978 til marts 1979. Den nuværende version, et dagligt syndikeret show produceret af Sony Pictures Television, havde premiere den 10. september 1984.

Ideen til Jeopardy! blev udtænkt af Merv Griffin i 1963. Griffin havde været vært for to tidligere quizshows, Play Your Hunch og The $64.000 Question, som begge ikke havde været særligt succesfulde. Griffin besluttede sig for at skabe et nyt spilleshow, der både var særpræget og ville appellere til en bred vifte af seere. Han forestillede sig et show, hvor deltagerne fik ledetråde i form af svar og skulle formulere deres svar i form af spørgsmål. Formatet var en stor afvigelse fra det traditionelle spørgsmål-og-svar-format i spilleshows, og det menes at have haft indflydelse på senere shows som Wheel of Fortune og Family Feud.

Se også  Matador - Brætspillet der tilskynder til grådighed

Griffin fremlagde ideen til Jeopardy! for flere netværk, men den blev afvist af dem alle. Han forelagde derefter ideen for spilleshow-legenden Art Fleming, som dengang var vært for NBC-spilprogrammet The Price Is Right. Fleming kunne lide ideen og indvilligede i at være vært for showet. Jeopardy! havde premiere på NBC den 30. marts 1964 og blev straks et hit. Den oprindelige dagtidsversion blev sendt i 11 år og gav anledning til en ugentlig syndikeret udgave, der blev sendt i en sæson. En kort genoplivning, The All-New Jeopardy!, blev vist på NBC fra oktober 1978 til marts 1979.

Den nuværende version af Jeopardy! havde premiere den 10. september 1984 og har været en enorm succes. Det er nu det spilprogram, der har kørt længst i amerikansk tv-historie, og det har vundet hele 33 Daytime Emmy Awards. Alex Trebek har været vært for showet siden 1984, og han har i øjeblikket kontrakt indtil 2022. Jeopardy! produceres af Sony Pictures Television og sendes i syndikering på hverdage i hele USA.

Andre trivia-spil har været populære i mange år. I 1970’erne og 1980’erne var Trivial Pursuit et populært brætspil. Spillet spilles med terninger og et bræt med spørgsmål. Formålet med spillet er at svare rigtigt på spørgsmålene og bevæge sig rundt på brættet. Den første spiller, der når til enden af brættet, vinder spillet.

Spilshowet Jeopardy har været sendt siden 1964. Showet er et quizshow, hvor deltagerne svarer på spørgsmål for at vinde penge. Formålet med spillet er at svare rigtigt på flere spørgsmål end de andre deltagere. Den deltager, der har flest penge ved spillets afslutning, vinder.

Brætspillet trivial pursuit blev skabt i 1979 af Chris Haney og Scott Abbott. Spillet spilles med terninger og et bræt med spørgsmål. Formålet med spillet er at svare rigtigt på spørgsmålene og bevæge sig rundt på brættet. Den første spiller, der når til enden af brættet, vinder spillet.

I spilprogrammet Jeopardy er formålet med spillet at besvare flere spørgsmål korrekt end de andre deltagere. Den deltager, der har flest penge ved slutningen af spillet, vinder. Jeopardy har været i luften siden 1964. Showet er et quizshow, hvor deltagerne svarer på spørgsmål for at vinde penge.

Brætspillet Clue er et andet populært brætspil. Spillet spilles med kort og et bræt. Formålet med spillet er at løse et mordmysterium. Spillet vindes ved at gætte rigtigt på, hvem der har begået mordet, hvor mordet fandt sted, og hvilket våben der blev brugt.